Smördegsinbakad fläskkarré…

…eller Lyckanden och misslyckanden i köket.

Jag provade igår att göra smördegsinbakad fläskkarré. Jag brukar inte smördegsinbaka saker då det är lite för pyssligt och jag föredrar matlagning som innebär minimalt med nedsmutsning av köksredskap. Dock är det ibland lite kul att göra pyssligare mat. Sammanfattningsvis kan jag säga att resultatet var blandat. Karrén blev helt OK men lite torr och smördegen var närmast en katastrof.

Jag hade köpt smördeg på rulle för att inte behöva kavla ihop småplattor. Den enda smördeg som Ica hade på rulle var en vegetarisk variant. Den var helt värdelös! Smördeg utan smör är ju inte smördeg. Jag kommer att köra på småplattor, med smör, i fortsättningen. ”Smör”degen behövde kavlas ut ordentligt då karrén var rätt stor. Jag kavlade och kavlade tills degen började gå sönder men den var ändå inte tillräckligt stor för att täcka hela köttbiten. Jag blev lite arg. Köttet åkte i alla fall ner i en form med degen runt sig så gott det gick. Hällde på ett uppvispat ägg och körde in allt i ugnen. Enligt receptet skulle köttet upp till 70 grader. Undrar om de som gjorde receptet gillar överstekt kött? Mitt kött blev överstekt, lite torrt och segt. Smördegen verkar fungera som en ugn i sig som stänger inne värmen och höjer tempen ytterligare efter att köttet har tagits ut ur ugnen. Nästa gång låter jag köttet stå inne tills det är max 60 grader. Men annars var det gott.

Det jag tar med mig från detta experiment är att köttet ska stekas till lägre temperatur och jag behöver träna på att kavla smördeg. Det kan hända att det blir mycket smördegsmat framöver 🙂

En tanke på “Smördegsinbakad fläskkarré…

  1. Det låter väldigt gott! Vi smakar gärna! Kram! Mamsen

Lämna en kommentar