Krämig vitlökssoppa

Ett mildare alternativ till den kryddstarka vitlöks- och ingefärssoppan jag gjorde förra veckan. Den är baserad på en soppa som serverades på hotellet i Österrike där familjen bodde när vi var där och åkte skidor för många år sedan.

En rejäl mängd vitlöksklyftor, minst en halv boll
1-2 gula lökar
2-3 msk vetemjöl
ca 5 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
2-3 dl grädde
smör
salt och peppar

Skiva vitlöken tunt och finhacka den gula löken. Fräs på medelvärme i smör tills det är mjukt. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt vattnet, gärna kokande, lite i taget och rör ut redningen så att alla klumpar försvinner. Tillsätt buljongtärningarna och koka upp. Tillsätt grädden, låt soppan småkoka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Man kan själv välja om man vill ha svart- eller vitpeppar. För en mer uttalad vitlökssmak kan man pressa i några vitlöksklyftor när soppan har kokat klart.

Lämna en kommentar